قاسم سلیمانی فرماندهی نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود. او پس از پیروزی انقلاب در سال 1357 به عضویت مجموعهی سپاه افتخاری درآمد و پس از مدتی به ریاست پادگان قدس سپاه در کرمان منصوب شد. قایم سلیمانی در بیشتر عملیات نظامی دوران جنگ با عراق شرکت کرد و در طول جنگ هشت ساله ایران و عراق فرمانده لشکر 41 ثارالله کرمان بود. او در سال 1376 به فرماندهی سپاه قدس منصوب شد و در 4 بهمن 1389 درجهی سرلشکری خود را از مقام معظم رهبری دریافت کرد. سردار قاسم سلیمانی در ساعات اولیه روز جمعه ۱۳ دی 1398 در حمله هوایی آمریکا به کاروان حامل او و چند فرمانده ارشد حشدالشعبی کشته شد.
نام: قاسم سلیمانی |
لقب: شهید زنده (سرباز صفر ولایت) |
تاریخ تولد: 1335/12/20 |
تاریخ شهادت: 1398/10/13 |
ملیت: ایرانی |
محل شهادت: عراق |
بیوگرافی قاسم سلیمانی
قاسم سلیمانی در 20 اسفند 1335 در روستای قنات ملک در شهرستان رابر از توابع استان کرمان متولد شد. او در نوجوانی به کار بنایی مشغول بود، اما پس از پیروزی انقلاب در سال 1357 با وجود ادامهی کار در سازمان آب کرمان، به عضویت مجموعهی سپاه افتخاری درآمد و پس از بازگشت از مهاباد به ریاست پادگان قدس سپاه در کرمان منصوب شد. او با حمله عراق به ایران چندین گردان از سپاهیان کرمان را آموزش داد و به جبهههای جنوب اعزام کرد و خود در رأس یک گروهان به سوسنگرد اعزام شد تا جلوی پیشروی عراق در جبههی مالکیه را بگیرد. قاسم سلیمانی در بیشتر عملیات نظامی دوران جنگ با عراق شرکت کرد و در طول جنگ هشت ساله ایران و عراق فرمانده لشکر 41 ثارالله کرمان بود. با پایان یافتن جنگ در سال 1367 لشکر 41 ثارالله به فرماندهی او به کرمان بازگشت و درگیر جنگ با اشرار و قاچاقچیان بزرگ مواد مخدر در مرزهای شرقی کشور شد. قاسم سلیمانی تا هنگام انتصاب به فرماندهی سپاه قدس در سال 1376 همزمان با اوجگیری طالبان در افغانستان، این سمت را عهدهدار بود.
قاسم سلیمانی شهید زنده
قاسم سلیمانی در 4 بهمن 1389 درجه ی سرلشکری خود را از مقام معظم رهبری دریافت کرد و آیتالله خامنهای در تقدیری از او، قاسم سلیمانی را “شهید زنده” نامید. اما عنوانی که او خود را به آن ملقب میکرد “سرباز صفر ولایت” بود و در عمل و گفتار نیز نشان داد که کاملا پیرو آیت الله خامنهی و سیاستهای کلان جمهوری اسلامی بود. نشان ذوالفقار پر افتخارترین نشان نظامی ایران است که برای اولین بار بعد از انقلاب آیت الله خامنهی آن را به سرلشکر قاسم سلیمانی اعطا کرد. این نشان نخست در زمان ناصرالدین شاه به وجود آمد و به فرماندهانی داده میشد که در جنگ از خود رشادت نشان میدادند.
ستایش قاسم سلیمانی در سرودههای فارسی و عربی
در ستایش از قاسم سلیمانی به زبان فارسی و عربی سرودها ساخته شد و نام او به دنیای انیمیشن و بازیهای کامپیوتری هم کشیده شد. او قهرمان انیمیشن “نبرد خلیج فارس” است که دستور انهدام ناوهای آمریکایی را میدهد و در بازی کامپیوتری ساخت ایران به نام “کابوس دشمن” قهرمان و در بازیهای کامپیوتری “واحد النمر” و “بتل فیلد 3” شخصیت منفی است که هدف کشتن او میباشد.
قاسم سلیمانی در رسانههای غربی
رسانه های غربی دربارهی قاسم سلیمانی گفتهاند که او نقش مهمی در عقب راندن اسرائیل از جنوب لبنان، جنگ افغانستان، شکلدهی به فضای سیاسی عراق پس از سرنگونی رژیم صدام و تغییر روند جنگ داخلی سوریه داشته است. او تا پیش از حضور علنی در جنگ علیه داعش در عراق از حضور در انظار عمومی پرهیز میکرد، به همین علت در رسانهها با عنوان فرماندهی سایه توصیف میشد.
تحریم قاسم سلیمانی
مقامات وزارت امور خارجه ایالات متحدهی آمریکا، قاسم سلیمانی را متهم به همکاری با نیروهای امنیتی سوریه در جریان اعتراضات در این کشور و سرکوب مخالفان بشار اسد کرد و در پی این اتهام وزارت خزانه داری ایالت متحدهی آمریکا او را تحریم کرد. همچنین کشورهای عضو اتحادیه قاسم سلیمانی، محمد علی جعفری و حسین طائب و نیز چند شهروند و موسسهی اقتصادی سوریه را در واکنش به ادامهی سرکوب خشونت آمیز معترضان سوری توسط حکومت سوریه و سپاه قدس جمهوری اسلامی ایران تحریم کرد.
آمریکا همچنین سهراب سلیمانی، برادر قاسم سلیمانی را که به مدت 15 سال مدیر کل زندانهای استان تهران بوده و اکنون سرپرست معاونت امنیتی و انتظامی سازمان زندانها میباشد، به دلیل نقش در نقض حقوق بشر در فهرست تحریمها قرار داده است.
تروریست نامیده شدن قاسم سلیمانی توسط آمریکا
تنش میان ایران و آمریکا از حدود یک سال پیش که دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، از توافق هستهی برجام خارج شد، به طور مرتب افزایش پیدا کرده است. آمریکا با خروج از این توافق همهی تحریمهای اتمی علیه ایران را به اجرا گذاشته است. آمریکا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را یک سازمان تروریستی و قاسم سلیمانی را یک تروریست اعلام کرده است. دونالد ترامپ پس از امضای فرمان تروریست شناخته شدن سپاه در بیانیهی گفته بود: “ایران نه فقط دولتی حامی تروریسم است، بلکه فعالانه در تامین بودجهی آن نقش دارد و از تروریسم به عنوان ابزاری دولتی استفاده میکند”. این اولین بار است که آمریکا یک نیروی نظامی رسمی را در فهرست گروههای تروریستی قرار میدهد. عربستان سعودی، بحرین و اسرائیل از این تصمیم استقبال کردهاند. دقایقی پس از آن که آمریکا سپاه پاسداران را سازمان تروریستی نامید، شورای عالی امنیت ملی ایران هم دولت آمریکا را حامی تروریسم و نیروهایش در خاورمیانه را گروه تروریستی خواند.
شهادت قاسم سلیمانی
قاسم سلیمانی در سوم ژانویهی ۲۰۲۰ در فرودگاه بغداد در حمله راکتی بالگردهای آمریکایی ترور شد. در این حمله ابومهدی مهندس از فرماندهان گروه حشدالشعبی، شبهنظامی عراقی طرفدار ایران، نیز به شهادت رسیدند. وزارت دفاع آمریکا تصریح کردهاست که دستور این حمله هوایی را دونالد ترامپ، رئیسجمهوری و فرماندهی کل قوای این کشور صادر کردهاست. سه روز پیش از ترور قاسم سلیمانی و در پی حملههایی که به سفارت آمریکا در بغداد انجام شد، ترامپ گفته بود که ایران بابت این رویداد بهایی سنگین خواهد پرداخت و تأکید کرده بود که این موضوع «هشدار نیست، تهدید است».