فیروز نادری معاون پیشین مدیرکل تنظیم راهبردهای آزمایشگاه پیشرانش جت در ناسا و مدیرکل اکتشافات منظومهی خورشیدی (از ۱۵ اوت ۲۰۱۱) بوده که در فوریه سال ۲۰۱۶ بازنشسته شده است. او هماکنون در سمت مشاور مدیریت در ناسا و به عنوان یک سخنران عمومی فعالیت میکند.
نام: فیروز نادری |
نام به لاتین: Firouz Michael Naderi |
تاریخ تولد: 1325/01/05 |
ملیت: ایرانی |
محل سکونت: کالیفرنیا، آمریکا |
وضعیت تاهل: متاهل |
اینستاگرام: (218k) firouz_michael_naderi |
بیوگرافی فیروز نادری
فیروز نادری در 5 فروردین ۱۳۲۵ در شیراز، ایران متولد شد. او تحصیلات ابتدایی خود را در شیراز به پایان رساند و برای ادامه تحصیل در مقطع دبیرستان به تهران نقل مکان کرد. فیروز نادری بعد از طی کردن دورهی متوسطه در مدرسهی ایتالیایی شبانهروزی دون بوسکو برای ادامه تحصیل در دانشگاه به ایالات متحدهی آمریکا مهاجرت کرد. او دوران کارشناسی خود را در سال ۱۹۷۲ در رشتهی مهندسی برق از دانشگاه ایالتی آیووا به پایان رساند، سپس به مدت دو سال در سانتا باربارا به عنوان مهندس مشغول به فعالیت شد. فیروز نادری تحصیلات تکمیلی خود را در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی به پایان رساند و مدرک دکترای خود را در سال ۱۹۷۶ از همین دانشگاه کسب کرد. او پس از به پایان رساندن تحصیلات خود به مدت دو سال برای گذراندن خدمت سربازی به ایران آمد. فیروز نادری ضمن گذراندن خدمت سربازی، در مرکز سنجش از دور ایران نیز مشغول به کار شد و در نهایت در سال ۱۳۵۷ ایران را برای همیشه به مقصد آمریکا ترک کرد.
فیروز نادری در سازمان فضایی ناسا
فیروز نادری پس از مهاجرت به آمریکا در سازمان فضایی ناسا با سمت مهندس سیستم مشغول به کار شد. شروع همکاری او در ناسا در سال ۱۹۷۹ و در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا بود. فیروز نادری در مدت همکاری خود با ناسا مشاغل فنی و مدیریتی متعددی را در زمینه ماهوارههای مخابراتی متحرک، رادارهای سنجش از دور، رصدخانههای تحقیقاتی اختر فیزیک، اکتشاف مریخ و سایر اجرام منظومه شمسی برعهده داشت. او از سال ۱۹۹۶ مدیر برنامه منشأ حیات ناسا بود و در سال ۱۹۷۶ به JPL پیوست و به عنوان مدیر آزمایشهای پروازی علوم فضا و مدیر طرح تفرقسنج (Scatterometer) ناسا به کار پرداخت. فیروز نادری همچنین در مرکز مدیریت ناسا، سرپرستی برنامه فناوری ارتباطات پیشرفته ماهوارهای را بر عهده داشت و در JPL نیز مدیر برنامه ماهوارههای متحرک بود.
فیروز نادری مدیر پروژهی اکتشاف مریخ
فیروز نادری در فروردین ماه ۱۳۷۹ به سمت مدیر پروژههای اکتشاف مریخ منصوب شد. او همچنین در پی موفقیت کاوشگرهای مریخ، به سمت معاون و مدیر ارشد برنامهریزی مرکز JPL (آزمایشگاه پیشرانش جت)، از مهمترین مراکز فضایی ناسا منصوب شد و در سمت جدید به عنوان مسئول طراحی برنامهها و راهبردهای مرکز، تجاربش در ماموریتهای مریخ را در مطالعه سایر بخشهای جهان از زمین تا کهکشانهای دور به کار بست. فیروز نادری به علت مدیریت بسیار عالی در پروژهی اکتشاف سیاره مریخ، بیشترین نشان افتخاری ناسا یعنی «مدال خدمات برجستهی ناسا» را کسب کرد.
شهرت فیروز نادری
شهرت فیروز نادری بیشتر به خاطر ۲ کاوشگر مریخ یعنی روح و فرصت بوده است که با مدیریت او اطلاعات زیادی از جمله امید وجود حیات در مریخ به بشر داده شد. او در فروردین ماه ۱۳۷۹ در شرایطی که چندین مأموریت متوالی سازمان فضایی ناسا در پرتاب فضاپیما به سوی مریخ با شکست مواجه شده بود، به مدیریت برنامههای اکتشافات مریخ منصوب شد و توانست در طی ۴ سال، ۳ مأموریت مهم از جمله پرتاب ۲ کاوشگر مریخنورد «روح» و «فرصت» را با موفقیت به انجام رساند.
بازنشستگی فیروز نادری
فیروز نادری بعد از ۳۶ سال کار و همکاری با ناسا در سال ۲۰۱۶ بازنشسته شد. در فوریه ۲۰۱۶ ناسا به افتخار تلاشهای فیروز نادری سیارک ۱۹۸۹-EL1 را به افتخار او “نادری-۵۵۱۵” نامگذاری کرد.
این سیارک توسط ستارهشناس آمریکایی، الئانور اف هلین در آزمایشگاه پالومار سندیگو در سال ۱۹۸۹ کشف شده است. مساحت این سیارک ۱۰ کیلومتر میباشد و هر ۵.۲ ساعت یک دور به دور خودش میچرخد و هر ۴.۴ سال زمینی، یک دور به دور خورشید میگردد.
فعالیتهای فیروز نادری بعد از بازنشستگی
فیروز نادری بعد از بازنشستگی در سازمان ناسا به عنوان مشاور در ناسا و استارتاپهای نوپا فعالیت میکند. او یک سخنران نیز میباشد و در کنار آن، بهعنوان مربی برای پرورش رهبران آینده در انجمن ایرانی-آمریکایی مشغول فعالیت است. نادری در دانشگاههای گوناگونی مانند آکسفورد، استنفورد، برکلی، امآیتی، یوسیالای، تورنتو، ویرجینیا تک، بریتیش کلمبیا و خیلی از دانشگاههای معتبر دیگر، سخنرانیهای آموزشی و انگیزشی بسیار مفیدی برگزار کرده است.
فعالیتهای خیرخواهانهی فیروز نادری
فیروز نادری در امور خیرخواهانه نیز فعالیت میکند. از جمله سازمانهای که او در آنها مشغول فعالیت است، میتوان به اتحادیه روابط عمومی آمریکاییهای ایرانیتبار (PAAIA)، بنیاد حفظ کودکان در مدارس (KCIS)، انجمن بینالمللی کودکان سرطانی (ISCC) و دانشنامهی ایرانیکا اشاره کرد.
حضور فیروز نادری در اسکار 2017
پس از انصراف اصغر فرهادی کارگردان فیلم “فروشنده” از حضور در مراسم اسکار ۲۰۱۷، در اعتراض به فرمان اجرایی دونالد ترامپ مبنی بر جلوگیری از ورود شهروندان هفت کشور مسلمان از جمله ایران به خاک آمریکا، او انوشه انصاری و فیروز نادری را بهعنوان نمایندگانش برای حضور در مراسم اُسکار معرفی کرد. در این مراسم، فیلم فروشنده توانست جایزهٔ اسکار بهترین فیلم خارجیزبان را بهدستآورد و در پی آن، انوشه انصاری و فیروز نادری، جایزهٔ اُسکار را به جانشینی از سوی اصغر فرهادی دریافت کردند. در این مراسم متن سخنان اصغر فرهادی در غیاب او توسط انوشه انصاری خوانده شد.
گالری عکسهای فیروز نادری
فیروز نادری در کنار خواهرش در سال 1971 فیروز نادری در کنار رخشان بنیاعتماد